Vasaravarpaat

Vasaravarpaat ovat melko yleinen asentopoikkeama ja saattavat esiintyä joko yksin tai muun asentopoikkeaman seurauksena, kuten vaivaisenluun, levinneen päkiän tai jäykän nilkan kanssa. Vasaravarpailla tarkoitetaan keski- tai kärkinivelestä koukistuvia 2-5 varpaita. Usein toinen varvas vasaroituu ensimmäisenä. Varvas koukistuu niin, että keskinivel on ylhäällä ja varpaan kärki lattiaan usein voimakkaasti tarrautuneena.

Suurin ulkoinen tekijä vasaravarpaille on yksinkertaisuudessaan huonot kengät. Korotettu kanta, liian korkea kärkikäynti, liian pieni varvastila kengän korkeus-, leveys- ja pituussuunnassa. Lisäksi myös liian pienet sukat voivat aiheuttaa vasaravarpaita. Näiden tai muiden jalkaterän toiminnan poikkeamien ja niiden aiheuttajien seurauksena syntyy lihasepätasapainoa, joka altistaa vasaravarpaiden kehittymiselle. Muita altistavia tekijöitä voivat olla niveltulehdukset, vammat ja perintötekijät. Esim. diabetes, nivelreuma, nivelpsoriaasi sekä jotkin neurologiset sairaudet altistavat vasaravarpaille. Pääosin kyseessä on iän myötä lisääntyvä vaiva, mutta myös lapsilla voi esiintyä vasaravarpaita, jolloin ne ovat yleensä perinnöllisiä tai selkeästi liian pienistä kengistä aiheutuvia. 

Vasaravarpaat jaetaan yleensä kahteen kategoriaan: jäykkiin ja liikkuviin. Jäykistyneet vasaravarpaat eivät enää juurikaan liiku asennostaan ja tilanne aiheuttaa yleensä paineesta johtuvia kipeitä känsiä/kovettumia joko varpaan kärkeen, päälle korkeimmalle kohdalle tai päkiälle kyseisen varpaan tyvinivelen alle. Tilanteen korjaamiseksi ainoa vaihtoehto on leikkaus. Liikkuvat vasaravarpaat puolestaan saa vielä suoriksi käsin tai lihaksia käskyttämällä. Nämä voidaan myös hankalassa tilanteessa leikata, mutta ensisijaisesti kuntoutuksella saadaan apua tilanteeseen. Jalkaterän ja varpaiden hallinnan ja voiman harjoittelulla, lihasepätasapainon korjaamisella sekä valmiiden tai yksilöllisesti valmistettavien ortoosien avulla päästään jo pitkälle. 


Lähde: Jalkaterveys 2017. Minna Stolt, Anne Flink, Riitta Saarikoski, Petri Väyrynen.